Η Τζ. Κ. Ρόουλινγκ γράφει για την Κιβωτό των Στοχασμών.

Η Κιβωτός των Στοχασμών είναι ένα μαγεμένο φαρδύ και ρηχό πιάτο από μέταλλο ή πέτρα, συχνά διακοσμημένο με πολύτιμους λίθους. Οι Κιβωτοί είναι σπάνια αντικείμενα στον μαγικό κόσμο, καθώς μόνο οι πολύ καταρτισμένοι μάγοι μπορούν να τις χρησιμοποιήσουν, ενώ η πλειοψηφία του μαγικού κόσμου φοβάται να το κάνει.

Οι κίνδυνοι της χρήσης της Κιβωτού έχουν άμεση σχέση με τη δύναμη της μνήμης και της σκέψης. Η Κιβωτός έχει δημιουργηθεί για να αναπαριστά με ακρίβεια μνήμες, ώστε ο μάγος να μπορεί ο μάγος να τις ξαναζήσει με κάθε λεπτομέρεια. Έτσι, αν κάποιος τρίτος μπορέσει να εισέλθει στην εκάστοτε μνήμη και να παίξει μαζί της, υπάρχει κίνδυνος να την αλλάξει ουσιωδώς. Σε κάθε περίπτωση, όσοι έχουν πράγματα να κρύψουν και ντρέπονται για το παρελθόν τους είναι επιφυλακτικοί απέναντι στη χρήση αυτού του μαγικού αντικειμένου.

Ακόμα πιο δύσκολη από την αναπαράσταση μιας μνήμης είναι η χρήση μιας Κιβωτού για την εξέταση και τακτοποίηση ιδεών και σκέψεων – και είναι πολύ λίγοι οι μάγοι που μπορούν να το κάνουν αυτό. Ο Άλμπους Ντάμπλντορ χρησιμοποιούσε με αυτό τον τρόπο την Κιβωτό, ιδίως στο βιβλίο Ο Χάρι Πότερ και το Κύπελλο της Φωτιάς.

Παραδοσιακά, η Κιβωτός ενός μάγου ή μιας μάγισσας, όπως και το ραβδί τους, τούς συνοδεύει στην τελευταία τους κατοικία όταν φύγουν από τη ζωή, καθώς και τα δυο θεωρούνται πολύ προσωπικά αντικείμενα. Βέβαια, μπορεί ο εκάστοτε μάγος ή μάγισσα να έχει αφήσει την Κιβωτό του σε κάποιον άλλο μάγο ή μάγισσα. Η Κιβωτός του Χόγκουαρτς, ωστόσο, ανήκει στο σχολείο και τη χρησιμοποίησαν πολλοί διευθυντές και διευθύντριες, αφήνοντας πίσω τις εμπειρίες και μνήμες τους τακτοποιημένες στη βιβλιοθήκη του σχολείου, συνιστώντας έτσι ένα πολύτιμο αρχείο.

Η Κιβωτός του Χόγκουαρτς είναι φτιαγμένη από πέτρα και διαθέτει σαξονικούς ρούνους, πράγμα που σημαίνει ότι είναι παλαιότερη και από το κάστρο του Χόγκουαρτς. Σύμφωνα με τον μύθο, οι ιδρυτές βρήκαν την Κιβωτό μισοθαμμένη στο έδαφος όπου αποφάσισαν να ανεγείρουν το σχολείο.

Η αγγλική ονομασία της Κιβωτού είναι Pensieve, μια λέξη που προέρχεται από το “pensive”, που σημαίνει σκεπτικός. “Sieve” είναι και το κόσκινο, βέβαια, που αναφέρεται στην ιδιότητα του αντικειμένου να τακτοποιεί “κοσκινίζοντας” μνήμες.

 

 

Σχολιάστε