Άλμπους Ντάμπλντορ: Η ζωή και οι αλήθειες.

 

Σχετική εικόνα

Ο Άλμπους Πέρσιβαλ Γούλφρικ Μπράιαν Ντάμπλντορ, εν συντομία Άλμπους Ντάμπλντορ, ήταν ένας ημίαιμος μάγος που γεννήθηκε το 1881 και ήταν γιος του Πέρσιβαλ και της Κέντρα Ντάμπλντορ. Ήταν ο μεγαλύτερος από τα τρία παιδιά του μαγικού ζεύγους, με τον Άμπερφορθ να ακολουθεί μετά από 3 χρόνια και την Αριάνα ένα χρόνο μετά ως μικρότερη. Θεωρείται ο μεγαλύτερος μάγος όλων των εποχών, μετά το Μέρλιν.

Ένα χρόνο πριν φοιτήσει στο Χόγκουαρτς συνέβη κάτι που σημάδεψε την πορεία του για πολλά χρόνια: Τρία παιδιά Μαγκλ επιτέθηκαν στην Αριάνα, η οποία εν αγνοία της χρησιμοποίησε μαγεία, με αποτέλεσμα να την τραυματήσουν τόσο σοβαρά ώστε να παραμείνει διανοητικά άρρωστη για το υπόλοιπο της ζωής της. Κατά γενική ομολογία ήταν ήρεμη με κάποια ξεσπάσματα θυμού. Ο πατέρας της, Πέρσιβαλ, τιμώρησε τα τρία παιδιά, γεγονός που τον έστειλε στο Αζκαμπάν. Η Κέντρα για να αποτρέψει την είσοδο της Αριάνα στο νοσοκομείο των Μάγων, «Ο Άγιος Μάνγκο», μετακόμισε στο μαγικό χωριό Γκόντρικς Χόλλοου, όπου όλοι θεωρούσαν το νεαρό κορίτσι ως Σκουίμπ (άτομο προερχόμενο από οικογένεια μάγων που δεν έχει μαγικές ικανότητες).

Αποτέλεσμα εικόνας για αριανα νταμπλντορ

                ~Τα αδέρφια Ντάμπλντορ: Άλμπους, Άμπερφορθ και Αριάνα~

Στο μεταξύ ο Ντάμπλντορ έγινε δεκτός στο Χόγκουαρτς ενώ ταυτόχρονα προσπαθούσε να συντηρήσει την οικογένειά του, αφού ο πατέρας του βρισκόταν στη φυλακή των μάγων. Ως μαθητής, λένε, πως ήταν δεξιοτέχνης στα ξόρκια και αρίστευσε στις εξετάσεις των ΕΔΕΜ. Λέγεται, επίσης, πως το καπέλο της επιλογής διχάστηκε ανάμεσα στον κοιτώνα του Γκρίφιντορ και του Ραβενκλόου, επιλέγοντας εν τέλει τον πρώτο, όπως και στην περίπτωση της Ερμιόνης Γκρέιντζερ.

Η τάση του να βλέπει τη θετική πλευρά όλων των ανθρώπων φάνηκε από τα μαθητικά του χρόνια του, καθώς έγινε φίλος με τον Ελφία Ντοτζ, ένα νεαρό μάγο που έπασχε από δρακοευλογία, ασθένια που του είχε παραμορφώσει το πρόσωπο και έκανε τα υπόλοιπα παιδιά να τον έχουν περιθωριοποιήσει. Τελειώνοντας το Χόγκουαρτς, Άλμπους και Ελφίας αποφάσισαν να γυρίσουν τον κόσμο (όχι σε 80 ημέρες υποθέτω!), μόνο που την παραμονή του ταξιδιού τους η Αριάνα σε μία έξαρση θυμού σκότωσε κατά λάθος τη μητέρα της. Έτσι, τα οικογενειακά βάρη έπεσαν, πολύ πιο έντονα από πριν, πάνω στο νεαρό Άλμπους.

Αποτέλεσμα εικόνας

                        ~Ελφίας Ντοτζ: Ο καλύτερος φίλος του Ντάμπλντορ~

Κατά την παραμονή του στο Γκόντρικς Χόλλοου γνώρισε τον Γκέλερτ Γκρίντεβαλντ, ανηψιό της Μπατίλντα Μπάγκσοτ, της γνωστής συγγραφέας του «Ιστορία της Μαγείας», που χρησιμοποιείται κι ως εγχειρίδιο στο Χόγκουαρτς ακόμη και στις μέρες μας. Η φιλία που σύναψαν οι δύο νέοι μεταξύ τους είχε μια ισχυρή βάση, καθώς πίστευαν αμφότεροι πως οι μάγοι πρέπει να έχουν τη θέση που τους αξίζει σε αυτόν τον κόσμο και πως είναι ανώτεροι των Μαγκλ. Μια πληροφορία πολύ χρήσιμη και πολύ ιδιαίτερη, αν σκεφτεί κανείς τις πεποιθήσεις για τις οποίες πολέμησε αργότερα ο Ντάμπλντορ…

Έτσι, αποφασίστηκε από κοινού να διοργανωθούν ταξίδια προς αναζήτηση οπαδών τους για να δώσουν σάρκα και οστά στο όραμά τους. Ο Ντάμπλντορ μάλιστα σκόπευε να πάρει μαζί του και την Αριάνα, καθώς δεν υπήρχε πια κάποιος να τη φροντίζει, με τον Άμπερφορθ να φοιτά στο Χόγκουαρτς. Όταν ο μικρός αδελφός του Άλμπους εναντιώθηκε στην ιδέα αυτή με το επιγχείρημα πως «η Αριάνα δε θα αντέξει» ο Γκρίντεβαλντ του εναντιώθηκε.

Αποτέλεσμα εικόνας

                ~Η διάσημη ιστορικός της Μαγείας, Μπατίλντα Μπάγκσοτ~

Η λογομαχία τους κατέληξε σε μονομαχία με τον Γκρίντεβαλντ να ασκεί τη βασανιστική κατάρα στον Άμπερφορθ και τον Ντάμπλντορ να προσπαθεί να υπερασπιστεί τον αδελφό του. Δυστυχώς, όμως, κατά τη διάρκεια της μονομαχίας των τριών νεαρών, η Αριάνα σε μια προσπάθεια της να βοηθήσει, χτυπήθηκε από μία κατάρα. Άγνωστο παραμένει ακόμη και σήμερα ποιού ήταν το ραβδί που την εξαπέλυσε… Το γεγονός αυτό, όμως, βασάνιζε τον Ντάμπλντορ μέχρι το τέλος της ζωής του…

Μετά το θάνατο της Αριάνα, ο Γκρίντεβαλντ αποχώρησε κι ως εκ τούτου κατηγορήθηκε για το φόνο της. Πιθανόν η πράξη του αυτή να υποκινήθηκε από τύψεις. Άλλωστε, δεν υπάρχουν πληροφορίες που να μας παραδίδουν στοιχεία ψυχρής φύσης του μάγου αυτού.

Σχετική εικόνα

                ~Ο πιο σκοτεινός μάγος των εποχών πριν τον Βόλντεμορτ:                                                                                    ο Γκέλερτ Γκρίντελβαλντ~

Ο θάνατος της αδελφής του, έκανε το νεαρό Άλμπους να συνειδητοποιήσει πως όλα τα σχέδια του με το φίλο του δε γινόντουσαν για το ευρύτερο καλό, αλλά πως οι συνέπειές τους έχουν πιο φριχτά αποτελέσματα απ’ ό,τι θα περίμενε κανείς. Το ρίγμα στη φιλία τους ήταν ανεπανόρθωτο, αν και πολλοί είναι εκείνοι που υποστηρίζουν πως ο Άλμπους αισθανόταν κάτι παραπάνω από μια απλή φιλία για τον Γκέλερτ. Όμως αυτό δεν επηρέασε κάνεναν απ’ τους δύο στις μετέπειτα αποφάσεις τους. Υπήρξαν κι οι δύο μεγάλοι μάγοι, που στην πορεία ακολούθησαν διαφορετικά μονοπάτια.

Καθώς ο Γκρίντεβαλντ γινόταν ολοένα και πιο ισχυρός, ήταν κοινώς παραδεδειγμένο πως ο μόνος που θα μπορούσε να τον σταματήσει ήταν ο Ντάμπλντορ, όπως κι έγινε το 1945.

Ο Άλμπους Ντάμπλντορ υπήρξε ένας εξαίρετος μάγος, που διέπρεψε ως καθηγητής στο μάθημα των Μεταμορφώσεων – πριν τη Μινέρβα ΜακΓκόναγκαλ- και στη συνέχεια ως διευθυντής του Χόγκουαρτς. Όταν ήταν καθηγητής στο Χόγκουαρτς, μέσα στα καθήκοντα του ήταν και να ενημερώνει τα παιδιά πως έχουν επιλεγεί να φοιτήσουν στο σχολείο. Ανάμεσα σε αυτά ήταν κι ο Τομ Ριντλ (Βόλντεμορτ). Ο Ντάμπλντορ είχε παρατηρήσει από τότε τη δίψα του νεαρού Τομ για εκδίκηση και τα αισθήματα κατωτερότητας που βίωνε το παιδί και τον είχε πάντα από κοντά φοβούμενος τα χειρότερα, αν και προσπάθησε να τον αλλάξει. Όταν ο Βόλντεμορτ περιτριγυρίστηκε από έναν μεγάλο αριθμό οπαδών, ξεκίνησε ο Πρώτος Μαγικός Πόλεμος, το 1970. Κατά τη διάρκεια αυτού – και με σκοπό να ανατραπεί ο Βόλντεμορτ – ο Ντάμπλντορ ίδρυσε το Τάγμα του Φοίνικα, μέλη του οποίου ήταν εξαιρετικά καλοί μάγοι, οι οποίοι δρούσαν εναντίον των Θανατοφάγων, των επονομαζόμενων οπαδών του Λόρδου. Ο Πρώτος Μαγικός Πόλεμος έληξε το 1981 όταν η κατάρα που εξαπέλυσε ο Βόλντεμορτ στο μολίς 1 έτους Χάρι Πότερ, εξωστρακίστηκε και χτύπησε και τον ίδιο με αποτέλεσμα, όχι το θάνατό του, αλλά τη σοβαρή αποδυνάμωσή του.

Ο Άλμπους ήταν εκείνος, επίσης, που άφησε το νεαρό Χάρι στο πλατύσκαλο των Ντάρσλι όταν έμεινε ορφανός κι απετέλεσε πατρική φιγούρα για αυτόν κατά τη φοίτησή του στο Χόγκουαρτς. Όντας ο μόνος μάγος που λέγεται ότι φοβόταν ο Βόλντεμορτ, μονομάχησε μαζί του στο Τμήμα των Μυστηρίων, λίγο πριν την έναρξη του Δεύτερου Μαγικού Πολέμου. Αντιλαμβανόμενος τη δημιουργία Πεμπουσιωτών προσπάθησε να τον σταματήσει. Ανακάλυψε έναν από αυτούς, το δαχτυλίδι του Μαρβόλο Γκάουντ, μα στην προσπάθειά του να το καταστρέψει πληγώθηκε από την κατάρα που ήταν δεμένη με το αντικείμενο. Ως αποτέλεσμα του απέμειναν λίγοι μήνες ζωής, κάτι που του έδωσε το κουράγιο να σχεδιάσει το θάνατό του από το χέρι του συναδέλφου του, Σνέιπ, στον πύργο της Αστρονομίας του Χόγκουαρτς, το 1997, πιστεύοντας πως με τη θυσία του θα μπορούσε ο Χάρι να νικήσει τον Λόρδο Βόλντεμορτ.

                                              ~Η στιγμή του τέλους του…~

Η κηδεία του έγινε στο Χόγκουαρτς, βάσει επιθυμίας του, με την παρουσία της πλειοψηφίας των μαθητών και των καθηγητών (μ’ εξαίρεση του Σνέιπ), στενών του φίλων αλλά και των μελών του Τάγματος.

Χαρακτηριστικά του Ντάμπλντορ:

  • Ασημί γενιάδα που ξεχωρίζει από μακριά
  • Γυαλιά σε σχήμα μισοφέγγαρου
  • Επιβλητική παρουσία
  • Λατρεύει το μπόουλινγκ και τη μουσική δωματίου
  • Έχει ένα φοίνικα, το Φωξ
  • Ο προστάτης του παίρνει τη μορφή φοίνικα
  • Λάτρης της καραμέλας με γεύση σερμπέτι λεμόνι

Επιτεύγματα του σπουδαίου μάγου:

  • Μπορούσε να γίνει αόρατος χωρίς τη χρήση αόρατου μανδύα
  • Ανακάλυψε τις 12 χρήσεις του αίματος δράκου
  • Συνεργάστηκε με το Νίκολας Φλαμέλ πάνω στη φιλοσοφική λίθο
  • Είχε στην κατοχή του την κιβωτό των στοχασμών
  • και το ραβδί από κουφοξυλιά
  • και τον αόρατο μανδύα
  • και την πέτρα της ανάστασης
  • Ζήτησε από το Σνέιπ να τον σκοτώσει για να μην τραυματιστεί ψυχικά ο νεαρός Μαλφόι (δάσκαλος με όλη τη σημασία της λέξης…).

 

 

 

 

 

 

 

Σχολιάστε