Παράφρονες: Οι Φύλακες του Αζκαμπάν.

“Οι Παράφρονες είναι τα φρικτότερα πλάσματα αυτού του κόσμου. Κατοικούν στα πιο σκοτεινά και βρόμικα μέρη. Ευδοκιμούν στην αποσύνθεση και στην απόγνωση. Ρουφάνε τη γαλήνη, την ελπίδα και την ευτυχία από τον αέρα που τους περιβάλλει. Ακόμα και οι μαγκλ αισθάνονται την παρουσία τους, αν και δεν μπορούν να τους δουν. Αν πλησιάσεις έναν παράφρονα, θα σου ρουφήξει κάθε ωραίο αίσθημα, κάθε γλυκιά ανάμνηση. Κι’ αν του δοθεί η ευκαιρία, θα σε απομυζήσει μέχρι να συρρικνωθείς σε κάτι παρόμοιο με εκείνον – διαβολικό, χωρίς ψυχή. Το μόνο που θα σου αφήσει, είναι οι χειρότερες εμπειρίες της ζωής σου.” (Ρέμους Λούπιν, Ο Χάρι Πότερ και ο Αιχμάλωτος του Αζκαμπάν, Κεφάλαιο 10).

Σχετική εικόνα

Η κατάθλιψη είναι το πιο δυσάρεστο πράγμα που έχω βιώσει ποτέ μου… Είναι αυτή η αδυναμία να πιστέψεις ότι δεν θα είσαι ποτέ ξανά χαρούμενος. Η απουσία κάθε ελπίδας.”, μας εξομολογείται για αυτή την σκοτεινή περίοδο της ζωής της.

Tο δημιουργικό της μυαλό όμως έδωσε μορφή στην προσωπική της ιστορία και μέσα από τα βιώματά της επινόησε τους Παράφρονες. Όπως και στην κατάθλιψη, αυτά τα πλάσματα απομυζούν το συναίσθημα της χαράς από τα θύματά τους και τα αφήνουν να ζουν μόνο με τις δυσάρεστες αναμνήσεις τους, πράγμα που οδηγεί στην απελπισία και στην τρέλα. Οι άνθρωποι με τραυματικό παρελθόν συνήθως είναι πιο επιρρεπείς στις επιθέσεις των Παραφρόνων. Ο Χάρι Πότερ κάθε φορά που είχε την ατυχία να τους συναντήσει κατέρρεε, ακούγοντας τις κραυγές της μητέρας του, λίγο πριν δολοφονηθεί από τον Λόρδο Βόλντεμορτ.

Ένα καλό αντίδοτο στις επιθέσεις των Παραφρόνων είναι η σοκολάτα, λόγω των αγχολυτικών ιδιοτήτων της, που είναι γνωστές ακόμα και στον κόσμο των Μαγκλ. Ο καθηγητής Λούπιν πρόσφερε ένα κομμάτι σοκολάτα στον Χάρι, όταν αυτός λιποθύμησε στην πρώτη του συνάντηση με αυτά τα φοβερά όντα. Όμως, η σοκολάτα αποτελεί μια προσωρινή λύση και επιπλέον δεν πρέπει να καταναλώνεται σε μεγάλες ποσότητες.

Σχετική εικόνα

Το «φιλί» των Παραφρόνων είναι το αποκορύφωμα της σκοτεινής τους δύναμης, όπου με μια τρύπα στο πρόσωπο τους που μοιάζει με στόμα, ρουφούν την ψυχή των θυμάτων τους. Δεν υπάρχει καμία ελπίδα για ανάρρωση από το «φιλί». Η ψυχή χάνεται οριστικά και το σώμα μένει ένα άδειο κέλυφος,ανίκανο για οτιδήποτε. Παρόλο που οι Παράφρονες είναι αόρατοι από τους Μαγκλ, τους επηρεάζουν με τον ίδιο τρόπο.

Ο Προστάτης είναι μια μορφή θετικής ενέργειας, μια προβολή των στοιχείων εκείνων από τα οποία τρέφεται ο Παράφρονας – ελπίδα, ευτυχία, ένστικτο αυτοσυντήρησης, αλλά δεν μπορεί να νιώσει απελπισία όπως οι πραγματικοί άνθρωποι. Έτσι ο Παράφρονας δεν μπορεί να το επηρεάσει.– Ρέμους Λούπιν.

Αποτέλεσμα εικόνας για patronus charm gif

Σχολιάστε